حسابداری یک سیستم است که در آن فرآیند جمع آوری، طبقه بندی‌، ثبت، خلاصه کردن اطلاعات و تهیه گزارش‌های مالی و صورت‌های حسابداری در شکل‌ها و مدل‌های خاص انجام می‌گیرد تا افراد ذی نفع درون سازمانی مثل مدیران سازمان و یا برون سازمانی مثل بانک‌ها، مجمع عمومی سازمان مورد نظر و یا مقامات مالیاتی بتوانند از این اطلاعات استفاده کنند.

حسابدار کیست؟


یک حسابدار فردی است که سوابق مالی را نگه می‌دارد و آن‌ها را بازرسی می‌کند. این افراد بیشتر در سازمان‌ها و شرکت‌های متمرکز مشغول به فعالیت هستند. از آنجایی که آنها با پول معامله می‌کنند باید سطح بالایی از یکپارچگی را دارا باشند و از طرفی چون به طور مداوم با مشتریان ارتباط برقرار می‌کنند، باید روابط قوی نیز داشته باشند.
کارفرمایان به دنبال افرادی هستند که توانایی تفکر تحلیلی و رویکردی به یک روش ساختاری و روش شناختی را داشته باشد و بتوانند به طور عینی مسائل را تجزیه و تحلیل کنند. در واقع مهارت های حل مسئله در رشته حسابداری بسیار ضروری است.

کار حسابدار چیست؟


کار حسابدار به طور خلاصه، شامل سه مرحله ثبت، تهیه گزارش و آرایه آن است؛ یک حسابدار معمولا اطلاعات مالی را ثبت و گزارشات مالی را تهیه و به مدیریت شرکت یا مراجع قانونی ارائه می‌کند. حسابدارن داده‌های خام را در دفاتر و نرم افزارهای حسابداری ثبت و به آنها نظم می‌بخشند. محصول نهایی کار یک حسابدار گزارشات و صورت‌های مالی است که مبنای تصمیم گیری ذی‌نفعان (مدیران، مجامع عمومی سازمان، سرمایه گذاران، دولت و…) می‌باشد.

حسابدار به عنوان رییس حسابداری

کار رئیس حسابداری معمولا پیچیده‌تر از حسابدار است و او علاوه بر این، بر فعالیت سایر حسابداران نیز نظارت داشته و مشکلات احتمالی آنها را حل و فصل می‌نماید. همچنین رئیس حسابداری علاوه بر بررسی و تهیه گزارشات مالی، باید در مورد یافته‌های خود به مدیریت و سایر ذی‌نفعان توضیح دهد. در این خصوص باید جلساتی حضوری با مدیران شرکت/سازمان و یا حسابرسان داخلی و یا خارجی داشته و گزارشات مکتوب و مبتنی بر استاندارهای مالی و حسابداری تهیه و ارائه نمایند.

ارتقاء از حسابداری به مدیریت مالی

از سوی دیگر یک حسابدار متخصص و یا رئیس حسابداری، در آینده می‌تواند مدیر مالی یک سازمان یا شرکت گردد. یعنی می‌تواند به مدیریت یک شرکت ایده بدهد که منابع موجودش را در چه راه‌هایی سرمایه گذاری نماید تا استفاده بهینه از آن صورت گیرد و یا اگر شرکت به منابع مالی جدید نیاز داشت یک مدیر مالی بر اساس دانش آکادمیک و تجارب حرفه‌ای خود می‌تواند بگوید که از چه طریقی باید تامین مالی کرد.

حسابداری در حوزه های تخصصی

بسیاری از حسابداران بسته به نوع سازمان‌هایی که برایشان کار می‌کنند، در حوزه خاصی متخصص می‌شوند مثلا بعضی در حوزه بیمه، برخی در حوزه سلامت و برخی نیز در حوزه پیمانکاری فعالیت دارند.

وظایف شغلی حسابدار


  • با جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات، میزان دارایی، بدهی و حساب‌های شرکت را فراهم می‌کند.
  • با وارد کردن اطلاعات، معاملات مالی را ثبت می‌کند.
  • با تجزیه و تحلیل گزینه‌های حسابداری اقدامات مالی را توصیه می‌کند.
  • با جمع آوری اطلاعات، وضعیت مالی فعلی را خلاصه می‌کند و ترازنامه، سود و زیان و سایر گزارشات را تهیه می‌کند.
  • معاملات مالی را توسط اسناد ممیزی ارزیابی می‌کند.
  • با تهیه و توصیه سیاست‌ها و روش‌ها نظارت بر حسابداری را حفظ می‌کند.
  • با جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات اختلافات مالی را پیدا می‌کند.
  • با پشتیبان گیری از اطلاعات اساسی و پایه، اطلاعات مالی را تضمین می‌کند.
  • از طریق کنترل‌های داخلی، امنیت مالی را حفظ می‌کند.
  • با تایید مستندات و درخواست‌ها پرداخت را آماده می‌کند.
  • با جمع آوری، تجزیه و تحلیل و خلاصه‌ای از اطلاعات گزارش‌های مالی ویژه را آماده می‌کند.
  • با محرمانه نگه داشتن اطلاعات مالی اطمینان مشتری را حفظ می‌کند و از عملیات محافظت می‌کند.
  • با شرکت در کارگاه‌های آموزشی، مرور مجلات تخصصی و شرکت در جوامع حرفه‌ای دانش حرفه‌ای و فنی خود را افزایش می‌دهد.
  • در صورت نیاز، به تلاش تیمی کمک می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *